Επισκληρίδιος Έγχυση Κορτικοστεροειδών

Αριστείδης Ντούσιας MD, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Αριστείδης Ντούσιας MD, PhD

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Επισκληρίδια έγχυση κορτικοστεροειδών συχνά χρησιμοποιείται για θεραπεία παθήσεων όπως η σπονδυλική στένωση, η ενδοδισκική εκφύλιση, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου κ.α.

Η τεχνική χρησιμοποιείται στην υποξεία φάση μιας επώδυνης κατάστασης (π.χ ισχιαλγία) και στη χρόνια φάση για κάποιες παθήσεις όπως η σπονδυλική στένωση σε περιπτώσεις που ο πόνος δεν υποχωρεί με τη συντηρητική αγωγή.

Αντενδείξεις: Δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται επισκληρίδιος έγχυση όταν ο ασθενής έχει διαταραχές πήξης του αίματος, ή λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να διακόπτεται η αγωγή για αρκετό χρονικό διάστημα και να αντικαθίσταται σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.

Αποτελέσματα: Ο βαθμός και η χρονική διάρκεια της ανακούφισης μετά από μια θεραπευτική επισκληρίδιο έγχυση διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και εξαρτώνται από παράγοντες, όπως η προϋπάρχουσα παθολογία και το επίπεδο δραστηριότητας. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν οριστική ανακούφιση με μία ή δύο εγχύσεις και κάποιοι άλλοι μόνο ανακούφιση προσωρινά.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι