Έγχυση Αυξητικών Παραγόντων

Αριστείδης Ντούσιας MD, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Αριστείδης Ντούσιας MD, PhD

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Οι Αυξητικοί Παράγοντες είναι πρωτεΐνες οι οποίες δεσμεύονται από τους ειδικούς υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης που προάγουν την κυτταρική διαίρεση και διαφοροποίηση καθώς και τη διάρκεια της κυτταρικής ζωής.

Οι αυξητικοί Παράγοντες χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική αγωγή παθήσεων αλλά και στην πρόληψη της κυτταρικής απόπτωσης.

Οι αυξητικοί παράγοντες παράγονται από το σώμα μας και βοηθούν στην επούλωση των τραυμάτων. Βρίσκονται αποθηκευμένοι σε κύτταρα του αίματος που ονομάζονται αιμοπετάλια (γνωστά για την συμμετοχή τους στην διαδικασία πήξης του αίματος). Όταν τα κύτταρα αυτά ενεργοποιηθούν απελευθερώνουν μαζικά τους αυξητικούς αυτούς παράγοντες.

Η διαδικασία της απομόνωσης των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων είναι εξαιρετικά απλή. Πρακτικά η εφαρμογή της θεραπείας ξεκινάει με την λήψη μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή, η οποία πραγματοποιείται στο ιατρείο, όπως συμβαίνει και για μια απλή αιματολογική εξέταση. Στη συνέχεια το αίμα τοποθετείται σε ειδικό φυγοκεντρητή προκειμένου να επιτευχθεί ο διαχωρισμός του, όπου υφίσταται φυγοκέντρηση υπό καθορισμένες παραμέτρους.

Το προϊόν αυτής της φυγοκέντρησης ονομάζεται ινική πλούσια σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Fibrin – PRF) και περιέχει μεγάλη ποσότητα αυξητικών παραγόντων. Το τελικό προϊόν είναι πλέον έτοιμο για την έγχυση στην πάσχουσα περιοχή. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Η χρήση των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες φαίνεται ότι επηρεάζουν θετικά τη δημιουργία νέου οστού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις τοποθέτησης οστικών μοσχευμάτων κλπ.

για περισσότερες πληροφορίες δείτε το παρακάτω video

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι