Πελματογράφος

Αριστείδης Ντούσιας MD, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Αριστείδης Ντούσιας MD, PhD

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Ο πελματογράφος είναι μία διαγνωστική ιατρική συσκευή που λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια. Αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις που καθιστούν αναγνωρίσιμες τις ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις των κάτω άκρων.

Οι πιο συνήθεις παθήσεις των κάτω άκρων είναι η άκανθα πτέρνας, η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η πτώση μεταταρσίου, η τενοντίτιδα αχίλλειου, ο πόνος στα καλάμια, το κότσι, τα κατάγματα κοπώσεως, το νευρίνωμα Μόρτον και πολλά άλλα.

Το πελματογράφημα παρέχει την δυνατότητα στατικής και δυναμικής μέτρησης. Στην στατική μέτρηση, ο εξεταζόμενος στέκεται ακίνητος σε όρθια στάση πάνω στην πλατφόρμα του πελματογράφου όπου μελετάται η ισορροπία και η κατανομή του κέντρου βάρους.

Στην δυναμική μέτρηση βαδίζει πάνω στην πλατφόρμα με κανονική φορά και ταχύτητα καθώς όλα τα στοιχεία της τμηματικής βάδισης καταγράφονται.

Το πελματογράφημα παρέχει σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες τεκμηριώνουν τόσο την υποκειμενική πάθηση, βλάβη ή κατάσταση (νευρολογικές, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες σε ενήλικες και παιδιά), όσο και την επιλογή της θεραπείας που ακολουθείται.

Το πλεονέκτημα του πελματογράφου και του πελματογραφήματος είναι πως η εξέταση είναι σύντομη και οικονομική. Περαιτέρω ο εξεταζόμενος δεν χρήζει προετοιμασίας, δεν υπάρχει πρόσληψη φαρμάκων καθώς και δεν αισθάνεται κάτι κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Το σημαντικότερο είναι ότι βάσει της εξέτασης υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ειδικών, εξατομικευμένων, ορθωτικών πελμάτων, από εξειδικευμένους επιστήμονες στην ορθωτική θεραπεία του κάτω άκρου.

Έτσι, με το κατάλληλο πέλμα δίνεται και η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι