Επώδυνη Πτέρνα

Αριστείδης Ντούσιας MD, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Αριστείδης Ντούσιας MD, PhD

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Ο πόνος στη πτέρνα μπορεί να προκαλείται από διάφορα αίτια. Ανάλογα με την ηλικά τα συνηθέστερα είναι:

Στα παιδιά η συχνότερη αιτία είναι η αποφυσίτιδα της πτέρνας. Προκαλείται από επαναλαμβανόμενες βίαιες έλξεις του αχίλλειου τένοντα πάνω στην οπίσθια απόφυση της πτέρνας. Εκδηλώνεται με πόνο στο οπίσθιο κάτω μέρος της πτέρνας. Υπάρχει τοπική ευαισθησία στην πίεση.

Σε νέα άτομα: α) οστική προβολή στο οπισθιοεξωτερικό τμήμα της πτέρνας ιδίως στα κορίτσια. Ο πόνος προκαλείται από προστριβή προς το παπούτσι β) ορογονοθυλακίτιδα του αχίλλειου τένοντα. Οφείλεται σε φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου που βρίσκεται μεταξύ της πτέρνας και του αχίλειου τένοντα. Η φλεγμονή προκαλείται από πίεση που οφείλεται σε σκληρό υπόδημα. Συνιστάται αλλαγή του υποδήματος και περιορισμός της δραστηριότητας. γ) κατάγματα από καταπόνηση πτέρνας. Συμβαίνουν συνήθως σε στρατιώτες που χτυπούν το πόδι στο έδαφος στην κίνηση προσοχή-ανάπαυση.

Στους ενήλικες και τα ηλικιωμένα άτομα παρατηρείται η πελματιαία απονευρωσίτιδα κατά την οποία υπάρχει πόνος στην έκφυση της πελματιαίας απονεύρωσης από την πτέρνα. Θεραπευτικά συνιστάται μαλακό μαξιλαράκι από ασφαλές αφρολέξ κάτω από την πτέρνα ή πάτοι σιλικόνης μέσα στο παπούτσι.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι