Γάγγλιο Καρπού

Αριστείδης Ντούσιας MD, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Αριστείδης Ντούσιας MD, PhD

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Γάγγλιο είναι μια κυστική διόγκωση που συνήθως εμφανίζεται στη ράχη του καρπού. Σπανιότερα βέβαια είναι δυνατόν να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του χεριού όπως στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού ή στην βάση των δακτύλων.

Τα γάγγλια είναι συνήθως μικρές ψευδοκύστες σχηματίζονται ανάμεσα στον συνδετικό ιστό των συνδέσμων και των αρθρώσεων του καρπού και συνήθως περιέχουν υγρό.

Η ακριβής τους αιτία δεν είναι γνωστή. Φαίνεται ότι η υπερβολική χρήση του χεριού μπορεί να οδηγήσει σε κάποια τοπική εκφύλιση των συνδέσμων και στην συνέχεια την ανάπτυξη ενός γαγγλίου. Τις περισσότερες φορές τα γάγγλια είναι και ασυμπτωματικά.

Οι ασθενείς παραπονούνται συνήθως μόνο κατά την ψηλάφηση. Από μέγεθος φουντούκι ή και μεγαλύτερο ακόμη είναι συνήθως σκληρά, ανώδυνα και συνήθως μετακινούνται με την κίνηση του χεριού.

Απαραίτητος πάντα βέβαια είναι ο ακτινολογικός έλεγχος για να μπορέσουμε να δούμε από πού εκφύεται αυτή η διόγκωση η οποία συνήθως βέβαια δεν δίνει αποτέλεσμα.

Θεραπεία συνήθως δεν χρειάζεται αν το γάγγλιο είναι μικρό και ιδιαίτερα αν δεν υπάρχουν ενοχλήματα. Αν όμως είναι μεγάλο ή υπάρχουν ενοχλήματα ή μεγαλώσει ξαφνικά τότε το καλύτερο από όλα είναι να αφαιρούνται.

Πρόκειται για μια επέμβαση με τοπική νάρκωση η οποία βέβαια μπορεί να είναι περίπλοκη στο χέρι εξαιτίας του γεγονότος ότι περνούν παρά πολλά νευρικά στοιχειά και αρκετή τένοντες που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει της κατάλληλες συμβουλές για το τι πρέπει να γίνει.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι