Οσφυαλγία

Αριστείδης Ντούσιας MD, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Αριστείδης Ντούσιας MD, PhD

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Tι είναι η οσφυαλγία;
Η οσφυαλγία, όπως λέει και η ιδία η λέξη, πρόκειται για πόνο στην οσφύ, δηλαδή, για πόνο στην μέση. Αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα.

Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα διαμαρτυρηθούν για πόνο στη μέση κατά την διάρκεια της ζωής τους και φυσικά είναι ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο κάποιος χάνει ημέρες εργασίας.

Ποία είναι τα αίτια που προκαλούν οσφυαλγία;
Η σπονδυλική στήλη δεν είναι ένας απλός σχηματισμός. Αποτελείται από οστά, μυς, συνδέσμους, τένοντες, μεσοσπονδυλίους δίσκους ακόμη και χόνδρους και από οποιοδήποτε μέρος από αυτά, μπορεί να προκύπτει ο πόνος στη μέση.

Μια από της συνηθισμένες αιτίες οσφυαλγίας αποτελεί η διάταση των μυών και των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης από λανθασμένη θέση του σώματος κατά την άρση βάρους , από την άρση μεγάλου βάρους ή ακόμη από αδέξια απότομη κίνηση που προκαλεί μυϊκό σπασμό. Επίσης οσφυαλγία μπορεί να δημιουργήσει η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, που οφείλεται σε πολλές αιτίες και μπορούν να πιέσουν νεύρα που ξεκινούν από τη σπονδυλική στήλη και να προκαλέσει πόνο.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί και ισχιαλγία, δηλαδή άλγος στο ισχίο(κάτω άκρο), αφού τα νεύρα αυτά πηγαίνουν προς τα πόδια .
Πολύ συχνά επίσης, αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει πόνο κυρίως με την πάροδο των ετών. Στένωση των σπονδύλων είναι ένα άλλο αίτιο της οσφυαλγίας. Άλλες οστικές ανωμαλίες μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για οσφυαλγία. Η σκολίωση, η οστικές συνενώσεις των σπονδύλων και άλλες συνήθως κληρονομικές ανωμαλίες μπορούν να
οδηγήσουν σε πόνο στη μέση. Η οστεοπόρωση, καμιά φορά, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην οσφύ. Υπάρχουν πολλές επίσης αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην οσφύ, τις οποίες θα τις εξετάσει ο γιατρός σας.

Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν την οσφυαλγία;
Επιβαρυντικοί παράγοντες για την οσφυαλγία είναι η παχυσαρκία, η μεγάλη ηλικία, η εργασία που απαιτεί άρση βάρους, η κακή φυσική κατάσταση, το άγχος, η κατάθλιψη, το κάπνισμα και πολλές άλλες αίτιες.

Τι εξετάσεις γίνονται για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας;
Υπάρχουν πολλές διαγνωστικές εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε για να αποδειχτεί από πού προέρχεται ο πόνος στη μέση. Ο γιατρός σας, αναλόγως της κλινικής εξέτασης, το σημείο που πονάτε και διαφόρων ειδικών κλινικών εξετάσεων που θα σας κάνει, θα σας οδηγήσει σε ποιές διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να κάνετε. Απλές ακτινογραφίες οσφυϊκής μοίρας – σπονδυλικής στήλης, αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης, ηλεκτρομυογράφημα αλλά και το σπινθηρογράφημα των οστών μπορούν να αποδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει στην σπονδυλική σας στήλη.

Πώς αντιμετωπίζεται η οσφυαλγία;
Ο γιατρός, αναλόγως της δίκης σας περίπτωσης, μπορεί να σας συστήσει τα κατάλληλα φάρμακα ώστε να μπορέσετε να γίνετε καλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο κλινοστατισμός, η παραμονή δηλαδή στο κρεβάτι, για λίγες μέρες και η φαρμακευτική αγωγή με μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη από το στόμα, συνήθως είναι αρκετά ώστε να καλυτερεύσουν τον πόνο στην μέση μέσα σε λίγες μέρες. Αναλόγως βεβαία του προβλήματος ο γιατρός μπορεί να συστήσει ενέσεις ενδομυϊκές για να επιταχυνθεί η θεραπεία. Πολλές και διαφορετικές είναι οι θεραπευτικές προσεγκίσεις , οι οποίες όμως μπορεί να δοθούν μόνο από τον γιατρό σας.

Η φυσικοθεραπεία επίσης μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ ιδιαίτερα αφού περάσει η μεγάλη κρίση πόνου και να εξασφαλίσει την καλή στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Σε ακραίες καταστάσεις, οι εγχύσεις φαρμάκων στην σπονδυλική στήλη μπορούν να βοηθήσουν παρά πολύ στην ανακούφιση του πόνου.

Όχι πολύ σπάνια, ο πόνος στη μέση μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργική αποκατάσταση, ιδιαίτερα αν ο πόνος οφείλεται σε κοίλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές, όπως η πεταλεκτομή, η δισκεκτομή, η αντικατάσταση του μεσοσπονδυλίου δίσκου, η σπονδυλοδεσία και άλλες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σας.

Προληπτικά ο γιατρός σας θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή ούτως ώστε ο πόνος στη μέση να εξαλειφθεί ή οι περίοδοι κρίσης να απομακρυνθούν η μια από της άλλες. Η τακτική άσκηση, η απώλεια βάρους, η κολύμβηση και διάφορες άλλες οδηγίες που θα συζητήσετε μαζί του θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν ώστε να αποφύγετε το πρόβλημα της οσφυαλγίας.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι