Αυχεναλγία
Τι είναι η αυχεναλγία;
Ο όρος αυχεναλγία αποτελείται από δύο συνθετικά,τον αυχένα και το άλγος (πόνο). Πρόκειται λοιπόν για οποιονδήποτε πόνο συμβεί στον αυχένα σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στην ζωή τους θα δοκιμάσουν τον πόνο στον αυχένα. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και σύντομος ή μπορεί να είναι χρόνιος, να διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα .
Ποιά είναι τα αίτια της αυχεναλγίας;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στον αυχένα δεν οφείλεται σε σημαντικούς λόγους. Κακή στάση στην δουλειά, όπως στον υπολογιστή, η χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων, η κακή στάση κατά την διάρκεια του ύπνου είναι μερικές από της συνήθεις αιτίες του πόνου στον αυχένα.
Πολλές φορές όμως ο πόνος στον αυχένα μπορεί να σημαίνει κάτι αρκετά σημαντικότερο και γι’ αυτό πρέπει να επιδιώξετε άμεσα ιατρική παρακολούθηση. Τέτοιες αιτίες μπορεί να είναι οι θλάσεις (διατάσεις) των μυών του αυχένα από ποικίλες αιτίες, που τελικά οδηγούν σε σύσπαση των μυών του αυχένα, ευθειασμό της αυχενικής μοίρας, με συνέπεια τον πόνο.
Άλλη συχνή αιτία είναι η οστεοαρθρίτιδα, που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου και στα οστά του αυχένα.Αυτό βέβεια μπορεί να συμβεί και σε νεαρή σχετικά ηλικία. Επίσης πόνο στον αυχένα μπορεί να έχουμε εξαιτίας διαταραχών στους μεσοσπονδυλίους δίσκους, στένωση των μεσοσπονδυλίων συστημάτων, γήρανση των μεσοσπονδυλίων δίσκων ή μικροκακώσεις κατά το παρελθόν μπορούν να δημιουργήσουν κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων οι οποίοι λόγο της πίεσης των νεύρων μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον αυχένα.
Τέλος, πόνο στον αυχένα μπορούν να δημιουργήσουν τραυματισμοί όπως τροχαία ατυχήματα, κακώσεις στο κεφάλι που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στους αυχενικούς σπονδύλους.
Τι εξετάσεις γίνονται για την αντιμετώπιση της αυχεναλγίας;
Οι συνηθέστερες διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες πάντα συνταγογραφούνται από το γιατρό και μπορούν να αφορούν τον αυχένα σας, είναι απλές ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία αυχένος, μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας – σπονδυλικής στήληςκαι το ηλεκτρομυογράφημα.
Πως αντιμετωπίζεται η οσφυαλγία;
O γιατρός, μέσω των εξετάσεων των οποίων θα κάνετε και της κλινικής εξετάσεως που θα συμβεί, θα μπορέσει να βρει την κατάλληλη αγωγή για σας αναλόγως της αιτίας. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την τοποθέτηση μαλακού αυχενικού περιλαιμίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συνοδευόμενο συνήθως με μυοχαλαρωτικά φάρμακα και αντιφλεγμονώδη.
Η θεραπεία μπορεί να συνοδεύεται με αντιφλεγμονώδεις αλοιφές και με μαλακές επαλείψεις στην περιοχή του αυχένα. Στης βαριές περιπτώσεις ίσως η ξεκούραση και η αποφυγή εργασίας να είναι απαραίτητη. Εναλλακτική θεραπεία, μπορεί να αποτελέσει φυσιοθεραπεία στην οποία με την χρησιμοποίηση διαδυναμικών laser και tens, μπορούν να ηρεμήσουν τον πόνο και το σημαντικότερο όλων να καθυστερήσουν την επανεμφάνιση του πόνου στον αυχένα.
Η χειρουργική θεραπεία στον αυχένα είναι σπανίως χρησιμοποιούμενη αλλά μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική θεραπεία σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν πόνο αυχένα για πολύ μακρύ χρονικό διάστημα. Πριν από τη χειρουργική θεραπεία μπορούν να γίνουν και εγχύσεις κορτικοστεροειδών και αναλγητικών φαρμάκων κοντά στης ρίζες των νεύρων οι οποίες μπορούν να
αποδειχτούν εξαιρετικά αποτελεσματικές στην μείωση του πόνου.
Tέλος, ο γιατρός θα σας ενημερώσει για προληπτικές κινήσεις που πρέπει να κάνετε και αφορούν τόσο την δουλειά σας με τη ρύθμιση του γραφείου, της καρέκλας και του υπολογιστή σας, όσο και κατά την διάρκεια της διασκέδασης σας ή των διακοπών σας, με την ελαχιστοποίηση της χρήσης του κινητού και στήριξής της με το κεφάλι και τις θέσεις που είναι καλύτερες για των ύπνο ώστε να αποφύγετε να επιδεινώσετε τους πόνους στον αυχένα.
Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα το οποίο χρειάζεται κατάλληλη αντιμετώπιση από την αρχή αλλιώς υποτροπιάζει πολύ εύκολα. Παρά της θεραπευτικές μεθόδους που προσφέρονται, πολλές φορές ο πόνος στον αυχένα διαρκεί αρκετό καιρό και ταλαιπωρεί πάρα πολύ τους ασθενείς, η συνεργασία όμως με τον γιατρό μπορεί να φέρει θεαματικά
αποτελέσματα.