Αριστείδης Ντούσιας MD, PhD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Διδάκτωρ Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου


Ακολουθήστε μας στα social media

 


 • image
 • image
 • image

Κάταγμα ισχίου

Ενώ είναι δυνατό να συμβεί ένα κάταγμα ισχίου σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως τα κατάγματα ισχύων συμβαίνουν σε άτομα άνω των εξήντα πέντε ετών και αυτό βέβαια συμβαίνει για το λόγο ότι τα κόκκαλα σε αυτήν την ηλικία έχουν μικρότερη δύναμη λόγω της ηλικίας και της οστεοπόρωσης.

Στατιστικά οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άντρες να κάνουν ένα κάταγμα του ισχίου και αυτό επειδή η απώλεια οστικής πυκνότητας είναι μεγαλύτερη από τους άντρες.

Το κάταγμα του ισχίου είναι μία σοβαρή κατάσταση με επιπλοκές, οι οποίες είναι απειλητικές για την ζωή. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των καταγμάτων ισχίου το χειρουργείο είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν τα κατάγματα.

Ποιά είναι τα αίτια για το κάταγμα του ισχίου;

Στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους το κάταγμα του ισχίου είναι αποτέλεσμα ενός, πολλές φορές μικρού, γεγονότος όπως πτώση επί του εδάφους ή ακόμη και στραβοπάτημα.

Στους νεότερους χρειάζεται σοβαρότερη κάκωση στο ισχίο , όπως ας πούμε αθλητική κάκωση ή αυτοκινητιστικό ατύχημα ώστε να οδηγηθούν σε κάταγμα ισχίου.

Φυσικά τα συμπτώματα είναι εμφανή και στον ίδιο τον ασθενή γιατί υπάρχει πολύ σημαντικός πόνος στο ισχίο, αδυναμία να σηκώσει το χτυπημένο κάτω σκέλος ή  να περπατήσει, το πόδι συνήθως κονταίνει και βρίσκεται σε έξω στροφή ενώ  σε σοβαρότερες καταστάσεις υπάρχει αιμορραγία και μωλωπισμός στην περιοχή αυτή.

Ποιοί είναι οι παράγοντες;

Ένας συνδυασμός αιτιών μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο για κατάγματα ισχίου:

 • Ηλικία: όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για κάταγμα ισχίου λόγω της απώλειας οστικής πυκνότητας
 • Χρονιές ιατρικές κατάστασης: η οστεοπόρωση αποτελεί ένα μεγάλο παράγοντα κινδύνου γι’ αυτό και χρειάζεται να αντιμετωπίζεται από ειδικό γιατρό. Άλλες επίσης νόσοι, όπως ενδοκρινικές νόσοι, ρευματοειδής αρθρίτις και πολλές άλλες, συνδέονται με μεγαλύτερο ρίσκο κατάγματος ισχίου
 • Φύλο: περίπου το 80% των καταγμάτων ισχίου συμβαίνουν σε γυναίκες και αυτό οφείλεται στην περισσότερο αυξημένη απώλεια οστικής πυκνότητας
 • Κληρονομικοί παράγοντες: θεωρείται ότι υπάρχουν και κληρονομική παράγοντες που σχετίζονται με τα κατάγματα του ισχίου όπως και με την οστική μάζα, η οστική πυκνότητα του οστού που μπορεί να επηρεάσουν τα κατάγματα.
 • Διατροφή: πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυνατότητα αντιμετώπισης των κακώσεων του ισχίου.
 • Σωματική άσκηση: θεωρείται ότι άνθρωποι οι όποιοι κάνουν μια λογική άσκηση μπορούν να προστατεύουν πολλή καλυτέρα από κακώσεις του ισχίου.
 • Κάπνισμα και αλκοόλ: θεωρούνται ότι παρεμποδίζουν τις κανονικές διαδικασίες, φυσιολογικές διαδικασίες, λειτουργίας του οστού.
 • Φάρμακα: συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να επιταχύνουν την απώλεια οστικής μάζας αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και κατάγματος ισχίου.

Τι εργαστηριακός έλεγχος γίνεται για το κάταγμα του ισχίου;

Το κάταγμα του ισχίου είναι μια κατάσταση η όποια πρέπει να αντιμετωπίζεται σε νοσοκομειακό χώρο. Συνήθως, ο γιατρός χρειάζεται μια απλή ακτινογραφία ισχίου  για να μπορέσει να καταλάβει αν έχετε ή όχι κάταγμα καθώς επίσης και τι είδους κάταγμα έχετε.

Οι δυο μεγαλύτερες κατηγορίες καταγμάτων στο ισχίο είναι τα διατροχαντήρια κατάγματα και τα υποκεφαλικά κατάγματα.

Πώς αντιμετωπίζεται το κάταγμα του ισχίου;

Σχεδόν στο 95% των περιπτώσεων ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις το κάταγμα του ισχίου είναι το χειρουργείο. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται κυρίως από το είδος του κατάγματος του ισχίου.

Στα υποκεφαλικά κατάγματα του ισχίου και βάση πρωτοκόλλων ή τοποθετούνται βίδες στην κεφάλι του ισχίου ή αντικαθίσταται πλήρως η κεφαλή του ισχίου με άλλη ή, τέλος, καμιά φορά σε προχωρημένες ηλικίες διενεργείται ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Στα διατροχαντηρια κατάγματα ισχίου ο συνηθέστερος τρόπος αποκατάστασης είναι ίλωση, η τοποθέτηση δηλαδή μια βίδας στο ισχίο η όποια συγκρατεί την κεφαλή του ισχίου με το μηριαίο.

Ανάλογα με το σπάσιμο και την ηλικία υπάρχουν και άλλοι τρόποι να χειρουργηθεί το κάταγμα του ισχίου που θα επιλεγεί από το γιατρό σας.

Τι πρέπει να προσέξετε για να αποφύγεται κάταγμα του ισχίου

Η καλύτερη πρόληψη για το κάταγμα του ισχίου είναι να μειώσετε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί κάταγμα του ισχίου με λήψη μέτρων, όπως να προλάβετε την απώλεια της οστικής μάζας και την μείωση του κίνδυνου στο περιβάλλον σας για να κάνετε μια κάκωση. Οι γυναίκες έξαλλου πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικές.

Επισκεφτείτε τον γιατρό για να κάνετε μια μέτρηση οστικής πυκνότητας και να πάρετε φάρμακα αν χρειάζεστε βελτίωση της μέτρησης οστικής μάζας. Εμπλουτίστε την διατροφή σας με ασβέστιο και βιταμίνη D. Η άσκηση βοηθά παρά πολύ στην πρόληψη μαζί με πολλές ακόμη συμβουλές της οποίες θα δώσει σε εσάς ο γιατρός για να αποφύγετε το κάταγμα του ισχίου.